STEMI, Pričaj mi i KliKlop osvojili nagrade UniCredit Foundation

31. 05. 2016.

STEMI, Pričaj mi i KliKlop osvojili su nagrade UniCredit Foundation vrijedne ukupno 22,500 eura. Svaki od timova svoju će poslovnu ideju obogatiti sa 7,500 eura seed kapitala kojeg su osvojili na Demo Danu Impact Inkubatora, tromjesečnog inkubacijskog programa za poduzetnike i pojedince koji žele promijeniti svijet kojeg provodi Impact Hub Zagreb.

Tri pobjednička tima dobit će dodatnih ukupno 6,300 eura u sklopu Your Choice, Your Project Award (YCYP) incijative Zagrebačke banke. U njoj će zaposlenici banke podijeliti tri dodatne nagrade i to u iznosu koji će ovisiti o broju glasova zaposlenika koji odabiru svoje favorite među tri pobjednička tima.

Na Demo Danu Impact Inkubatora, održanom 30. svibnja 2016. u Zagrebu, svih 11 timova, polaznika inkubacijskog programa, predstavilo je svoje poslovne ideje koje imaju misiju stvaranja pozitivnih promjena u društvu. Ocijenjivao ih je žiri u sastavu:

  • G. Teo Petričević, direktor ACT Grupe
  • Profesorica Gordana Ćorić, Zamjenica voditelja preddiplomskog studija Ekonomije poduzetništva s Veleučilišta VERN'
  • Gđa. Vesna Vrga Perović, Suosnivačica Impact Huba Zagreb
  • Gđa. Alice Arico, voditeljica programa za Evropu i Centralnu Aziju Unicredit Foundationa i g. Giuseppe Ambrosio, savjetnik UniCredit Foundationa
  • Gđa. Tatjana Zdelar i g. Petar Martinović – Interni treneri iz Zagrebačke banke

Za najbolje timove nove generacije Impact Inkubatora odabrani su: STEMI, Pričaj mi i KliKlop.

KliKlop je prva usluga cateringa u Hrvatskoj specijalizirana za djecu, i za vrtiće, i za kućne dostave. Cilj je priprema svježih pripremljenih, izbalansiranih obroka od pažljivo odabranih, lokalno uzgojenih, domaćih namirnica. Žiri je bio vrlo impresioniran dobro objašnjenim i robusnim poslovnim rješenjem, jasnom definicijom vrijednosti kao i njihovom poslovnim modelom te načinom na koji ga planiraju ostvariti. KliKlop su razvile Irena Donaj, Ivana Bedenik i Maja Profuntar.

Pričaj mi poboljšava kvalitetu života i odnosa roditelja i djece pomoću kvalitetnih, tematskih  kutija za igranje koje sadržavaju jedinstvene igračke za slobodnu igru. Žiri smatra da Pričaj mi ima kreativno rješenje za golemi problem digitalnog doba u jednostavnom, a vrlo razvijenom i dobro osmišljenom proizvodu. Odličan proizvod i strast tima, koji čine Katarina Lončarić, Antonia Ćosić, Ana Mužak & Alen Halilović, bili su važan faktor pri donošenju odluke žirija.

STEMI je platforma za projektno učenje znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Korisnici kupuju “uradi sam” pakete s edukacijsko sadržajem te uče tako što rade na projektima uz korak po korak vodstvo. Prvi projekt im je bio hexapod robot STEMI sastavljanjem kojeg se uči robotika. Žiri je bio oduševljen rješenjem na području obrazovanja koje može pozitivno pridonijeti razvitku društva. Smatraju da je STEMI razvio poslovni model s robusnim utjecajem na društvo i već dokazanim zamahom. Mario Trošelj i Pavao Pahljina dva su člana STEMI tima koja su sudjelovala u Impact Inkubatoru.

Veliki interes za ovaj natječaj ukazuje na stalan porast društvenih poduzetnika u Hrvatskoj. Ovogodišnji finalisti imali su vrlo kreativne ideje i okrenuti su potpori najosjetljivijim skupinama, a posebno edukaciji i razvoju djece. Zato je posebno važno podupirati pravo društveno poduzetništvo jer je njegova uloga dvostruka  - potiče zapošljavanje mladih diljem Hrvatske te istovremeno dugoročno pomaže društvenom razvoju.