Predstavljamo ovogodišnje dobitnike: Pričaj mi

20. 09. 2016.

Jedan od pobjedničkih projekata koji je u natječaju za potporu društvenim poduzetnicima osvojio stručnu komisiju što mu je priskrbilo 7.500 eura financijske potpore od UniCredit Foundation, svakako je projekt tematskih  kutija za igranje koje sadržavaju jedinstvene igračke za slobodnu igru. Riječ je o kreativnom rješenju za golemi problem digitalnog doba u jednostavnom, a vrlo razvijenom i dobro osmišljenom proizvodu. Više o projektu te planovima za budućnost pročitajte u intervjuu s predstavnicom tima koji stoji iza projekta, Antoniom Ćosić.

 • Možete li nam ukratko opisati vašu poslovnu ideju i kako ste do nje došli?
  Naša poslovna ideja je „Ku-kuc“. Sjećate li se kad ste kao mali znali čuti “ku-kuc”? Tada bi vam netko otkrio svoje lice koje je skrivao iza dlanova ili bi otvorio neka vrata. Što god da se dogodilo u tom trenutku, otkrili ste nešto novo. Isto će vam se dogoditi i s “Ku-kuc” kutijom. Prvi „Ku-kuc“ proizvod koji će izaći na tržište bit će kutija koja će biti ispunjena kvalitetnim i tematskim materijalima i predmetima koje će djeca i odrasli koristiti u zajedničkoj slobodnoj igri. Time se poboljšava kvaliteta života i odnosa djece i odraslih, najčešće roditelja. Do naše poslovne ideje došli smo nakon 4 godine volontiranja na pedijatrijskim odjelima u zagrebačkim bolnicama. Primijetili smo da su roditelji željni kvalitetnih aktivnosti koje bi mogli raditi sa svojom djecom te da ih netko uputi kako to raditi.
   
 • Što vaš projekt čini posebnim?
  Žiri koji je ocjenjivao projekte u sklopu Impact Hub Inkubatora je rekao da su nas proglasili dobitnicima njihove nagrade zbog odličnog proizvoda i strasti tima. Vjerujemo da je to dobra kombinacija koja ovaj proizvod čini uistinu posebnim. U „Ku-kuc“ projekt smo utkali naše znanje iz psihologije i dugogodišnje iskustvo volontiranja i pritom smo imali jasan cilj: davanje uputa odraslima kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom. Igračke koje nastaju iz „Ku-kuc“ kutije potiču na slobodnu igru. Kako ova kutija koristi inovativan pristup riječ je o prvom takvom proizvodu u Hrvatskoj.
   
 • Tko čini tim koji stoji iza ovog projekta?
  Tim čine 3 psihologinje i 1 ekonomist - Antonia Ćosić,  Katarina Lončarić, Alen Halilović i Ana Mužak. Mi smo osmislili proizvod i razradili ideju, a naša mašta prelazi granice kutije pa već smišljamo u kojim sve oblicima „Ku-kuc“ može doći do sve zainteresirane djece i odraslih. Trenutno puno radimo s vanjskim suradnicima. S našim timom surađuju: grafička dizajnerica, tekstilna dizajnerica, stolar, krojačica, web dizajnerica i brojni drugi. Polako rastemo, ali trudimo se držati svih naših načela. Odnose sa suradnicima gradimo tako da jasno objasnimo da cijenimo kreativnost i njegovanje dječjeg razvoja prije svega.
   
 • Projekti vezani uz odgoj i obrazovanje djece važni su i aktualni u današnjem društvu, kakav je interes i povratna informacija na vašu ideju?
  I nas same je ugodno iznenadio interes koji „Ku-kuc“ pobuđuje u ljudima. Proveli smo nekoliko fokus-grupa  s roditeljima da ispitamo kakav je proizvod i svima se jako svidjela „Ku-kuc“ kutija koja prva izlazi u prodaju. Sugestije koje su imali smo uvažili i ugradili mišljenja roditelja u kutiju tako da je odraslima laka za korištenje. Kome god da predstavljamo kutiju ili ideju iza kutije, nailazimo na veselje, osmijehe od uha do uha, širom otvorene oči i vrlo često pitanje:“A gdje ja to mogu kupiti?“ Već dobivamo upite za narudžbe za dječje rođendane i zbilja se nadamo da će taj poklon uskoro ugledati svjetlo dana i nekome uljepšati rođendan, blagdan ili bilo koji drugi sasvim običan dan. Uz ovu kutiju, malo manje običan.
   
 • Projekt ste predstavili djeci koja borave u bolnicama, da li je u planu suradnja s drugim institucijama i na koji način zainteresirani mogu doći do vašeg proizvoda?
  Planiramo surađivati s brojnim institucijama, prvenstveno onima koji se bave djecom, poput dječjih vrtića i knjižnica. „Ku-kuc“ projekt jedan je od projekata našeg Centra „Pričaj mi“ koji se bave pružanjem psihološke pomoći i podrške. Otvoreni smo za brojne oblike suradnje pa nam se s idejama, upitima ili komentarima možete slobodno javiti na:
  • Mail: ispricatcutipricu@gmail.com
  • Facebook stranicu: Centar Pričaj mi
  • YouTube kanal: Centar Pričaj mi
  • U pripremi je web stranica koja će se zvati Centar Pričaj mi. Veselimo se i Vašoj posjeti.
    
 • Kakvi su planovi za budućnost? Što planirate učiniti u narednom periodu koristeći sredstva dobivena od UniCredit Foundation?
  Sredstva UniCredit Foundation planiramo uložiti u angažman stručnih suradnika u područjima koje ne možemo pokriti s trenutnim kadrovima unutar radnog tima i udruge. Uz angažman vanjskih suradnika planiramo uložiti jedan dio financija proizvodni proces, odnosno kupnju potrebnog materijala za pokretanje proizvodnje prvih kutija.  Ulaganje takvog oblika osigurati će nam dovoljan broj kutija s kojima možemo krenuti na tržište i pokrenuti društveno poduzetničku djelatnost. Dugoročni plan je postići samofinanciranje poslovanja udruge te osigurati profit kojeg planiramo reinvestirati u lokalnu zajednicu. Također nam je cilj osmisliti prodajni i proizvodni proces koji je prilagođen za zapošljavanje osoba iz marginaliziranih skupina. 

Želimo puno uspjeha Centru Pričaj mi u daljnjem radu.