Suradnja IRB-a i Udruge inovatora Hrvatske

07. 10. 2014.

Udruga inovatora Hrvatske i Institut „Ruđer Bošković“ potpisali su sporazum o dugoročnoj suradnji s ciljem zajedničkog djelovanja u području razvitka i komercijalizacije inovacija te unapređenja hrvatskoga gospodarstva. Sporazum simbolično i operativno predstavlja rješavanje jednog od ključnih problema inovatorstva – izostanak komunikacije i suradnje znanstvenih institucija i samih inovatora.

„U razvijenim zemljama sve je podređeno inovatoru, pa tako i znanje i znanost. Mi imamo sustav, točnije imali smo, jer i danas ovdje radimo promjenu, sustav koji je potrošio velika sredstva na skupu opremu na fakultetima i institutima, a konkretnih rezultata nije bilo. Naši su inovatori zbog istraživanja i testiranja svojih inovacija odlazili u Sloveniju, Beč, Švicarsku ili Njemačku, za što su trebali potrošiti i puno više novca i vremena“, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

Broj istraživačkih partnerstava između industrije i Instituta „Ruđer Bošković“ posljednjih je godina znatno narastao, a sporazumom s Udrugom inovatora Hrvatske Institut želi ostvariti izravne kontakte s inovatorima i tako ubrzati proces suradnje bez, kako je rečeno, gubljenja vremena na dugoj birokraciji i administraciji.

Najavljena je i nadolazeća 12. Međunarodna izložba inovacija ARCA koja će se održati od 15. do 18. listopada u Boćarskom domu u Zagrebu. Organizatori su Udruga inovatora Hrvatske, a suorganizatori Institut „Ruđer Bošković“, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Prvi iranski institut inovatora i istraživača Islamske Republike Iran.

„Izložba je jedna od ključnih platformi za razmjenu iskustava inovatora i gospodarstvenika, umrežavanje gotovo svih institucija i organizacija u inovacijskom lancu, a naposljetku i događaj koji na jednom mjestu predstavlja najnovije ideje, proizvode i usluge koje već jesu ili trebaju zauzeti važno mjesto na tržištu“, rekao je potpredsjednik UIH-a za gospodarstvo Zvonimir Viduka.

Ove godine izložba u Zagreb dovodi više od 250 inovatora s nešto više od toliko inovacija iz cijele Hrvatske i 16 zemalja svijeta, od partnerske Islamske Republike Iran, Iraka, Kine, Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rumunjske, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Malezije i Kirgistana do susjednih Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Na izložbi će biti predstavljene inovacije uspješnih hrvatskih inovativnih tvrtki, samostalnih inovatora, udruženja inovatora, znanstvenih institucija i fakulteta te mladih inovatora, učenika i studenata. Riječ je o inovacijama iz gotovo svih područja rada, od znanosti, tehnologije, elektrotehnike i medicine do rekreacije i zabave. U sklopu izložbe održat će se i Hrvatsko-iranski gospodarski forum na kojem će sudjelovati visoki iranski dužnosnici i gospodarstvenici, a cilj je predstavljanje gospodarskih kapaciteta Hrvatske i uspostava gospodarske suradnje dviju zemalja.