Što povezuje marketing i šezdesete u Hrvatskoj

19. 06. 2018.

Muzej za umjetnost i obrt pripremio je niz zanimljivih aktivnosti koje prate izložbu Šezdesete u Hrvatskoj. Važna suradnja ostvarena je s Katedrom za marketing Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, u sklopu koje će profesori održati ciklus predavanja na temu marketinga.

Prvo predavanje na temu „Marketing u Republici Hrvatskoj u 1960-ima“ održao je profesor emeritus Jozo Previšić. Razvoj marketinga u Hrvatskoj započeo je upravo u šezdesetima. Predavanje je obuhvatilo sažet i sustavan povijesni pregled prisutnosti i obilježja marketinga u akademskoj zajednici i u poslovnoj praksi u Hrvatskoj tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Prezentirana su obilježja aktualnih marketinških aktivnosti iz perspektive potrošača, poduzeća, industrije i gospodarskog sustava i doprinosi istaknutih marketinških stručnjaka u razvoju struke u navedenom razdoblju.

Uslijedilo je predavanje na temu „Uloga marketinga usluga (muzeja) u ekonomiji doživljaja“, prof. dr. sc Đurđane Ozretić Došen. Ovo iznimno zanimljivo predavanje ukazalo je na praksu nekih svjetskih muzeja koji svojim inovativnim pristupom i dodatnim sadržajima educiraju i zabavljaju te uvode posjetitelje u novi doživljaj muzeja. Zanimanje za predavanje privuklo je predstavnike akademske zajednice, drugih muzejskih kuća, gospodarstva i studenata.

Uloga marketinga muzeja, je li marketing umjetnost ili znanost, kako tehnologija mijenja naš pogled na muzeje, samo su neke od aktualnih marketinških tema na koje će predavanja održati istaknuti profesori s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta iz Zagreba. Do kraja izložbe predviđena su još tri predavanja.

Osim navedenog ciklusa predavanja, tijekom trajanja izložbe uz stručna vodstva i predavanja autori pojedinih dijelova izložbe predstavljat će pojedinosti i zanimljivosti tog doba. Za najmlađe je osiguran bogat pedagoški program uz izložbu.

Informacije o svim aktivnostima u sklopu bogatog programa koji prati izložbu Šezdesete u Hrvatskoj možete pratiti na web-stranici Muzeja za umjetnost i obrt.