Projekt „Sinj u sridu“ spreman dočekuje Alku

31. 07. 2018.

Viteško alkarsko društvo, prošlogodišnji pobjednici natječaja Kultura i znanost, ove će godine unaprijeđeni dočekati 303. Sinjsku alku.

Naime, u prošlogodišnjem ciklusu Moj Zaba Start projekt Sinj u sridu dobio je drugu nagradu komisije, a potpora u iznosu od 100.000 kuna iskorištena je za digitalizaciju nematerijalne kulturne baštine.

Viteška igra Sinjska alka utemeljena je 1715. godine od kada se održava svake godine u kolovozu, u znak sjećanja na obranu Sinja. Jedan je od najspektakularnijih oblika hrvatske kulturne baštine koja svakog kolovoza u Sinj i Cetinsku krajinu privuče mnogobrojne turiste i posjetitelje.

Uzimajući u obzir kapacitete alkarskog trkališta te veliko zanimanje javnosti za Sinjsku alku, uvođenje nove tehnologije svakako predstavlja iskorak u području povezivanja kulturne i turističke ponude grada Sinja i sinjskoga kraja te osigurava dostupnost kulturnog sadržaja svima zainteresiranim.

Stoga i ove godine posjetite odnosno pratite viteška natjecanja koja će se održati od 3. do 5. kolovoza na alkarskom trkalištu. Najvažnije natjecanje, Alka, održat će se u nedjelju 5. kolovoza.

Uzimajući u obzir da se ta jedinstvena manifestacije nalazi na UNESCO-ovu popisu nematerijalne svjetske baštine, uz alkarsko natjecanje vrijedi pogledati i Muzej Sinjske alke.