Proaktivni finalisti natječaja Moja prilika - networkingom do poslovne suradnje

10. 09. 2014.

Svako je iskustvo vrijedno i donosi nove prilike, samo ih treba znati prepoznati. Nekoliko finalista prošlogodišnjeg natječaja Moja prilika primjer su kako iz jednostavnog i neformalnog druženja može nastati ozbiljna poslovna suradnja.
Finalistice natječaja i osnivačice web shopa za prodaju kreativnih gadgeta, presonaliziranih i iskustvenih darova za razne prigode PokoniMe.hr, sestre Kata i Ivana, u kratkom intervjuu donose nam svoju priču o iskustvu prijave na natječaj i suradnji s tadašnjim konkurentima za potpore, a današnjim izvrsnim suradnicima, obrtom Bombon.hr i autorskim dvojcem Lisnati odred.

1. Što vas je potaknulo da prijavite projekt na natječaj Moj Zaba Start?

Prateći upite i potrebe korisnika našeg web shopa PokoniMe.hr razradile smo novu poslovnu ideju –projekt GoDoCroatia, web shop i mobilnu aplikaciju koja bi na jednom mjestu omogućila stranim turistima da vide, bukiraju i kupe svu moguću kreativnu ponudu iskustava koja mogu doživjeti dok su u Hrvatskoj, bilo da je riječ o rekreaciji, kulturi ili gastro-doživljajima. Kako nismo imale sredstava da same financiramo projekt, GoDoCroatia smo prijavile na natječaj Moja prilika.

2. Kakva su bila vaša iskustva prije prijave na projekt?

Prije tri godine samostalno smo pokrenule web shop PokloniMe.hr koji i danas uspješno posluje. Naravno, biti poduzetnik u Hrvatskoj nije jednostavno, tržište je malo i već godinama u recesiji, ali mi se ne predajemo i znamo da ćemo uspjeti. Uspjehu se ne nadamo preko noći jer mislimo da on dolazi uz ustrajan rad i kreativnost, stoga raznim idejama i načinima pokušavamo ostvariti svoje planove.

3. Kakve su bile reakcije na vijest da ste se plasirale u finalni krug odabira? Kakva su vaša iskustva kao finalistica natječaja?

Organizirala se fešta, naravno :) . Takva se prilika za veselje ne propušta. Naša iskustva kao finalistica izvrsna su. Puno smo naučile, a posebno nam je važno i korisno stečeno znanje kako svoj projekt što bolje prezentirati i pronaći partnera.

4.  Iz natječaja se razvila i jedna zanimljiva suradnja. Možete li nam reći malo više o tome?

Na druženjima i edukacijama upoznale smo se sa svim finalistima te tako shvatile da s obrtom Bombon.hr, koji proizvodi personalizirane bombone, i dvojcem Lisnati odred, koji proizvodi biljke koje se mogu uzgajati na terasi u originalnim dizajnerskim pakiranjima, možemo ostvariti  višestrano korisnu suradnju. Postigli smo dogovor, ugovori su potpisani i počinjemo surađivati već ove jeseni na web shopu PokloniMe.hr. Vjerujemo da će personalizirani bomboni biti zanimljivi kupcima, a vrtlarenje je trenutačno vrlo popularno pa biljke mogu biti izvrsna ideja za kreativan dar.

5. Što biste savjetovale nekome tko razmišlja o prijavi projekta na natječaj Moj Zaba Start? Na što da se usredotoči, kako da najbolje prezentira svoj projekt?

Svakome tko ima ideju savjetovale bismo da se prijavi. Ako ne uđe u finalni krug, barem će sam dobro razmisliti o projektu, staviti ideju i brojke na papir, što je već velika stvar na putu do realizacije. Onaj tko uđe u finalni krug, od mentora i drugih finalista jako puno može naučiti o tome kako pravilno promišljati i prezentirati ideju. Nama je taj proces puno pomogao da iskristaliziramo jasnu viziju, shvatile smo koje su slabe točke projekta na kojima još trebamo raditi, a koje smo dijelove već izvrsno odradile. Stekle smo samopouzdanje vidjevši da ljudi izvrsno reagiraju na ideju i da je podupiru. Premda nismo dobile sredstva, ostvarile smo suradnju i prijateljstva s mnogim ljudima tamo, što je neprocjenjivo.

Ivana i Kata nastavljaju razvijati poslovanje web shopa PokloniMe.hr, žele otvoriti nova prodajna mjesta i širiti se izvan granica Hrvatske. Projekt GoDoCroatia planiraju pokrenuti sljedeće godine ako uspiju pronaći investitora ili samostalno osigurati sredstva.

Ovo je samo jedan od primjera kako proaktivni start-upovi s idejama i maštoviti pojedinci mogu osmisliti poduzetnički održive projekte, prijaviti kreativne ideje i steći neprocjenjivo iskustvo, a možda i osvojiti financijsku potporu za realizaciju svojih projektnih prijedloga u okviru projekta Moj Zaba Start.