Prilika za startupove

21. 02. 2019.

ZICER - Zagrebački inovacijski centar i Grad Zagreb pokrenuli su novi program kojim će financirati startupove koji su stanari ZICER-a. Za ovu mjeru u zagrebačkom je Proračunu osigurano više od milijun kuna.

Nakon što je Grad Zagreb kroz ZICER-ov predakceleracijski program Startup Factory zagrebačkim razvojnim timovima i startupovima tijekom posljednje tri godine dodijelio preko dva milijuna kuna bespovratnih no equity sredstava, kreirana je i ova nova mjera financijske podrške kroz konvertibilne zajmove. Mjera je namijenjena visokotehnološkim tvrtkama koje svoje projekte razvijaju unutar ZICER-a, a koje su prethodno zadovoljile administrativne kriterije, kriterije za procjenu kvalitete tima, tehnološke inovativnosti te kriterije za procjenu tržišnog potencijala. Na ovaj način, Grad Zagreb i ZICER stvaraju preduvjete za daljnji razvoj startupova te im daju dodatnu podršku potrebnu za komercijalizaciju njihovih proizvoda.

U prvome valu dodjele konvertibilnih zajmova, ugovore ukupne vrijednosti pola milijuna kuna potpisale su tri inovativne visokotehnološke tvrtke – Beyond Seen Screen, HUBBIG te MOBILEone.

Zajmovi ovog tipa u startup svijetu su uobičajeni, ulagač postaje vlasnik udjela u društvu, a vrijednost tvrtke se procjenjuje u sljedećem financijskom krugu kada je više podataka dostupno. U ZICER-u ne vrijedi isto pravilo, njihov cilj nije ući u vlasničku strukturu već zajam koji tvrtka vrati uložit će se u financiranje startupova koji kreću s poslovanjem i imaju proizvod koji je spreman ili se već nalazi na tržištu. Uz zajam koji se odobri ide kamata koja pokriva inflaciju i održava vrijednost novca iznosi oko tri posto.

Prema rezultatima analize potreba startupova koji se nalaze u ZICER-u kreiran je ovakav jednostavan program financiranja u skladu sa zakonskom regulativom. Korisnici zajam vraćaju, a u slučaju suprotnog on će se konvertirati u udjele u tvrtkama. Ovaj model osmišljen je da bi poticao ulaganje u startupove.

U Zagrebačkom inovacijskom centru trenutno je inkubirano više od 100 startup tvrtki s preko 300 zaposlenika koje na raspolaganju imaju infrastrukturnu, edukacijsku, mentorsku, promocijsku, a sada i poticajnu financijsku podršku.