Prijavite se na poduzetničko natjecanje „Ideje iz Europe“

18. 08. 2017.

U tijeku su prijave na ''Ideje iz Europe'', poduzetničko natjecanje koje u Republici Hrvatskoj kao nacionalni koordinator organizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Natjecanje „Ideje iz Europe“  pokrenula je 2015. godine Kraljevina Nizozemska s ciljem pronalaska poduzetnika čije ideje mijenjaju svijet te ih je vrijedno ostvariti.

Glavni je cilj natjecanja prevladavanje globalnih izazova na djelotvoran i učinkovit način koristeći poslovne ideje koje imaju društveni i/ili ekonomski utjecaj i skrenuti pozornost na europske poduzetnike. Natjecanjem se žele otkriti nove ideje, potaknuti njihov rast te poduzetnicima pružiti priliku za promociju i umrežavanje.

Elektroničke prijave poduzetnika na nacionalna natjecanja primaju se do 15. rujna 2017. nakon čega započinje proces nacionalne selekcije.

Prijaviti se mogu sljedeće poduzetničke ideje:

  1. poduzetničko rješenje za globalne izazove; ideja koja ima društveni i/ili ekonomski učinak;
  2. ideja koja zadovoljava potrebe tržište i građana;
  3. ideja koja je potvrđena određenim dokazima;
  4. ideja koju je moguće skalirati (proširiti na druga tržišta, područja).

Nakon završetka prijava svaka država članica Europske unije provodi nacionalnu selekciju putem koje se odabire jedan poduzetnik s idejom za koju se smatra da zavrjeđuje biti pozvan i predstavljen svijetu. Žiri u Hrvatskoj čine predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) te nominirani predstavnici partnerskih organizacija.

U listopadu 2017. godine na temelju popunjenog obrasca nacionalni žiri odabire najbolje kandidate za predstavljanje ideje uživo, a u studenome 2017. godine u Tallinnu (Estonija) pobjednici nacionalnih natjecanja nadmetat će se za mjesto u finalu.

U finalnom dijelu natjecanja u ožujku 2018. godine u Hagu (Nizozemska) finalisti će predstaviti svoje ideje predstavnicima gospodarstva, investitora i institucija iz cijele Europe.

Proces odabira „Ideja iz Europe“ služi i tijelima državne uprave u detektiranju zapreka koje poduzetnici trebaju prevladati u realizaciji ideje u danom kontekstu/industriji te prihvaćanju smjernica za njihovo uklanjanje.

Elektronička prijava i više informacija dostupno je na https://www.mingo.hr/page/drugo-izdanje-natjecanja-ideje-iz-europe-ideas-from-europe.