Pokrenut projekt za mlade Hrvatska stvara

25. 01. 2018.

Hrvatska stvara projekt je koji će tijekom 2018. u svakoj županiji pokrenuti Code Clubove, centre u kojima će se osnovnoškolci u slobodno vrijeme moći okupljati, besplatno učiti te stvarati nove tehnologije. Međunarodna inicijativa te volonterske mreže već se proširila na 130 zemalja i na više od deset tisuća lokacija. Projekt je osmišljen s ciljem povećanja interesa za tehničku kulturu te općenito prirodoslovna i znanstvena područja ljudskog djelovanja kod mladih.

Predstavljanje projekta Hrvatska stvara održat će se 26. siječnja na Fakultetu elektrotehnike i strojarstva od 15:30 do 20:30 sati. Projekt ove godine provode tvrtka STEMI i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska s partnerima. Cilj je u mladima potaknuti proaktivnost i poduzetnički duh.

Posjetitelji će u sklopu predstavljanja projekta imati jedinstvenu priliku čuti priče o razvoju tehnoloških tvrtki kao što su Rimac automobili, Hangar 18, Include i Circuitmess. Od najbrže rastućih tvrtki u Europi, Rimac automobili i Hangar 18, saznat će kako se u Hrvatskoj stvorio najbrži električni auto na svijetu i pametni telefon NOA. Mladi poduzetnik Ivan Mrvoš ispričat će kako je nastala pametna klupa koja osvaja svijet, a Albert Gajšak ispričat će kako srednjoškolci mogu zakoračiti u poduzetništvo. Predstavnici tvrtki Bytelab, Reaktor i Altpro objasnit će nam kako funkcionira RnD u hardware projektima. U stankama između predavanja moći će se razgledati tehnološki izumi mladih hrvatskih stvaratelja – od podmornice za istraživanje podmorja, 3D printera do različitih robota i igraćih konzola.

Putem projekta Hrvatska stvara u svakoj županiji u Republici Hrvatskoj osnovat će se dva nova Code Cluba, ukupno četiri centra koja će pružiti priliku za poučavanje više od 800 djece i mladih. Na taj će se način povećati broj mjesta na kojima djeca i mladi mogu besplatno učiti programirati putem igre. Prvi klubovi koji se prijave u svakoj županiji dobit će STEMI hexapod robota što će im omogućiti bogatu edukaciju iz izrade mobilne aplikacije, izradu 3D modela robota i Arduino programiranje. Djeca će na taj način bolje i lakše upoznati STEM područje i pripremiti se za poslove budućnosti.

Hrvatska stvara izvodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a projekt je podržala i Zagrebačka banka.

Više informacija i novosti u vezi s provedbom projekta saznajte i pratite na www.hrvatskastvara.eu.