Osvrt na pobjednike Moj Zaba Start ciklusa iz 2017.

11. 12. 2018.

Prošla je godina dana od dodjele donacija pobjednicima Moj Zaba Start ciklusa 2017. Što je realizirano, kakve su uspjehe postigli i kakvi su im daljnji planovi pročitajte u kratkim opisima pojedinih projekata.

Zagreb Time Travel

Dare2dream d.o.o.


Saznajte više

Zagreb Time Travel prva je turistička tura Zagrebom koja najbolju ponudu i atrakcije grada prezentira turistima kao putovanje kroz vrijeme uz primjenu suvremenih tehnologija proširene (AR) ivirtualne stvarnosti (VR). Uz Zabinu potporu kupljeni su tableti koji postaju vremeplovi i omogućuju turistima da zavire u prošlost.

Ove godine fokusirali su se na strane i domaće turiste te na školske grupe učenika, a sljedeće godine imaju namjeru proširiti se na kongresni i zdravstveni turizam te na teambuilding za tvrtke.

Nakon završetka aplikacije Zagreb Time Travel, ova godina je prošla u testiranju proizvoda što dovodi do unaprjeđenja proizvoda u skladu s komentarima korisnika. Posjetite internetsku stranicu projekta i pronađite više informacija o turama kroz Zagreb www.zagrebtimetravel.com.


Park znanosti

Veverec 91, d.o.o.


Saznajte više

Luka Veverec uspješno je otvorio Park znanosti u travnju ove godine. Prema već ostvarenom broju posjetitelja i rezerviranim terminima skupina do kraja 2018. ukupni broj posjetitelja bit će oko 10 000. Osim što su Park posjetile skupine vrtićke djece i učenika osnovnih škola u Hrvatskoj, u organizirani posjet dolaze učenici iz Slovenije, Litve, Poljske i Slovačke, kao i u individualni posjet u koji osim navedenih zemalja dolaze i posjetitelji izMađarske i Španjolske. Vjerujemo da će događanja u Parku biti još mnogo, a ove godine to su bile vođene ture, noćne ture i radionice. S dosadašnjih 25 eksponata iz područja matematike, fizike i psihologije u planu je proširenje na eksponate iz područja kemije, astronomije i geografije.


ZAGICAST – imobilizacijski materijal

Doctors & Co. d.o.o.


Saznajte više

ZAGICAST je vrsta laganog i čvrstog imobilizacijskog materijala koji je biorazgradiv, vodootporan, netoksičan i hipoalergeni te je potpuno prihvatljiv za neoperativno liječenje ozljeda i degenerativnih bolesti sustava za kretanje. Taj startup sve resurse koje ima iskorištava pametno i pritom pazi da je svaka kuna dobro uložena što je rezultiralo ostvarenjem prihoda. Izrada web-stranice doctors.hr, vizualnog identiteta tvrtke Doctors & Co. te loga ZAGICASTA završena je, a početkom 2019. ovaj startup će zaposliti dvije osobe. U godinu dana ostvarili su i mnoge suradnje pa su tako s tvrtkom iz Münchena potpisali ugovor o budućoj distribuciji imobilizacijskog materijala u više od 100 zemalja, a zajedno rade s tvrtkom iz Hrvatske na verziji ZAGICASTA za vojne namjene. Prijavili su se i za EU financiranje i rezultate očekuju sredinom prosinca. Njihov je uspjeh i finaliziranje patentne prijave za Europski patentni ured, a dalje se vode idejom da što više stručnih osoba upoznaju s proizvodom.


Izrada scenarija stalnog postava Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU-a

Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU


Saznajte više

HAZU je razvio scenarij za uređenje stalnog postava Muzeja i materijal za izlaganje je pripremljen. Sadržaji koji su pripremljeni odnose se na srednji vijek, renesansu, 17., 18. i 19. stoljeće i početak 20. stoljeća, narodnu medicinu, ljekovito bilje i mnoge druge teme. Njihov rad nastavljen je prema kriterijima koje su do sada primjenjivali u svim programima, a to su:interdisciplinarnost, kreativnost i profesionalnost. Uz izradu tekstova za legende i aplikacije, izradu skica prostorne dispozicije, HAZU razvija web-stranicu Muzeja. Njihov projekt specifičan je po tome što predstavlja samo jedan od nužnih koraka koji vode do ostvarenja glavnog strateškog cilja Muzeja: otvorenja vlastitog izložbenog prostora za javnost.


Projekt „Sinj u sridu“

Viteško alkarsko društvo Sinj


Saznajte više

Sinj u sridu inovativni je projekt digitalizacije nematerijalne kulturne baštine. Uvođenjem novih tehnologija povezali su kulturnu i turističku ponudu grada Sinja. Osigurali su dostupnost kulturnog sadržaja svima zainteresiranim, a ujedno potvrdili sociološko-kulturni značaj Sinjske alke koja se nalazi na UNESCO-ovu popisu nematerijalne svjetske baštine. Problem ograničenosti kapaciteta Alkarskog trkališta riješili su postavljanjem dvaju LED ekrana kojima je omogućeno izravno gledanje Alke posjetiteljima i javnosti. Više od pet tisuća dodatnih posjetitelja gledalo je Alku što pridonosi unaprjeđenju cjelokupne kulturno-turističke ponude Cetinske krajine. Tijekom godine ekrani se iznajmljuju za razne namjene na području Cetinske krajine i šire, a korisnici su Viteško alkarsko društvo Sinj, stanovnici Sinja, udruge, Grad Sinj i turisti.


Razvoj mehatroničkog uređaja za rehabilitaciju pacijenata sa smanjenom funkcionalnošću gornjih ekstremiteta

Sveučilište u Rijeci, Tehnički fakultet


Saznajte više

Potreba da se pacijentima koji su doživjeli moždani udar pruži terapija koja će im omogućiti brži i učinkovitiji oporavak gornjih ekstremiteta dovela je do razvitka inovativnog visokoučinkovitog rehabilitacijskog uređaja. Nakon razvitka 3D modela uređaja za rehabilitaciju pacijenata sa smanjenom funkcionalnošću ruke postignuto je sklapanje funkcionalnog uređaja čije su prednosti čvrsta konstrukcija, lakoća i cijena. Osim što je tim vrijedno radio na izradi uređaja, osmislili su i sustav za praćenje gibanja ljudskog tijela te aplikaciju za pomoć pacijentima s poteškoćama u kretanju pomoću virtualne stvarnosti (VS). Uređaj je u sklopu Dana otvorenih vrata laboratorija Tehničkog fakulteta u Rijeci pogledalo oko 200 učenika, a dalje će ga prezentirati u sklopu posjeta bolnicama i rehabilitacijskim klinikama, stručnoj javnosti i kolegama pri čemu će težiti uspostavi trajnih suradnja na tom polju.


Implementacija dijagnostičke metode NOMAS u rodilišta i odjele neonatologije

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Saznajte više

Projekt NOMAS roditeljima novorođene djece nudi uslugu procjene sisanja, gutanja i hranjenja pomoću dijagnostičke metode NOMAS, a služi ranom prepoznavanju poremećaja koji su vrlo česti u bolesne i neurorizične djece. Osvajanje nagrade omogućilo je da se svijest o pojavnosti teškoća hranjenja, mogućnostima dijagnostike i terapijske intervencije proširi u zdravstvenoj zajednici i javnosti. Tu metodu mogu primjenjivati isključivo licencirani stručnjaci i logopedi s kojima planiraju nastaviti aktivnosti obrazovanja kao i s medicinskim sestrama. Primjena metode NOMAS omogućena je u dvjema ustanovama, KBC-u Zagreb i KB-u „Sveti duh“, a suradnju ostvaraju i s međunarodnim stručnjacima koji su otvoreni za daljnju razmjenu znanja i iskustva. U projektu je obuhvaćeno 66 novorođenčadi, a uz dodatne postupke opažanja obavljen je 121 postupak dijagnostike. Jedan od ciljeva jest i razvoj postupnika za tranziciju s enteralnog na oralno hranjenje, a rezultati projekta planiraju se prezentirati na idućim skupovima.


Oaza mira

Osnovna škola Grgura Karlovčana Đurđevac


Saznajte više

Njihov plan otvaranja Senzorne sobe napokon je ostvaren, a prostorija se nalazi u školi u Odjelu za djecu s teškoćama. Osim što je soba važna za djecu, otvorenje su poduprli i roditelji jer je najbliža senzorna soba udaljena od Đurđevca sedamdeset sedam kilometara. U novouređenoj didaktičko-senzornoj sobi djeca će imati mogućnost tretmana simptoma disfunkcije senzorne integracije koja omogućuje učinkovitu interakciju s okolinom i ljudima, a terapiju će im pružiti stručne osobe koje su završile edukaciju „Različiti pristupi terapeutske igre za djecu s teškoćama u razvoju“. U smirujućem okruženju djeci se omogućuje višestruka stimulacija osjeta i stjecanje iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvukova i opipa, a svako dijete dobiva program koji je prilagođen njegovim potrebama. Osim što tretman djeluje relaksirajuće na djecu, omogućuje im ipoboljšanje koordinacije, koncentracije i govornih sposobnosti. Oazom koju su dobili otvorenjem Senzorne sobe moći će se koristiti i članovi udruge Mali princ, a ako će postojati potreba, i djeca iz vrtića. Cilj je usrećiti djecu i slijediti njihove interese, pomoći im, prihvatiti ih i pružiti im sigurnost.


Plavi pomagači

Udruga Plavi telefon


Saznajte više

U projekt Plavi pomagači uključeno je 35 osoba koje čine volonteri i starije osobe kojima pomažu. Oni ih posjećuju jednom tjedno, s njima se druže i razgovaraju, odlaze u šetnju, pomažu im kod kupnje namirnica i u nabavi lijekova te kao pratnja kod liječnika i slično. Većina volontera zbližila se sa starijim osobama kojima pomažu i prijateljstvo žele nastaviti i dalje što čini bit tog projekta i zaokružuje priču. Suradnju su ostvarili s Gerontološkim centrom Doma Sveta Ana u Novom Zagrebu, gerontološkim centrom pri Domu za starije i nemoćne osobe Trešnjevka, s Domom Trešnjevka i njihovom podružnicom Drenovačka. Udruga će u prosincu javnosti predstaviti kratki dokumentarni film čija je montaža trenutačno u tijeku, a njihov je cilj napraviti i duži dokumentarni film koji bi se prikazivao na televiziji kao poticaj volonterima da se uključe u aktivnosti volontiranja i pomaganja starijim osobama u lokalnoj zajednici te kako bi podizao svijest o starijim osobama, njihovim potrebama i pravu na dostojanstveno starenje.


Krijesnica App

Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima


Saznajte više

Projekt izrade mobilne aplikacije za djecu i obitelji suočene s malignim bolestima omogućit će pristup svim informacijama, aktivnostima i paketima pomoći koje nudi Krijesnica bez dodatnih troškova za roditelje kako bi dobili dodatne informacije o resursima koji su važni za liječenje njihove djece. Na temelju saznanja dobivenih od fokusnih skupina udruga je pripremila tehničku specifikaciju aplikacije uz pomoć volontera i prijatelja udruge. Aplikacija će biti puštena u rad 15. veljače 2019. kad će se obilježiti Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti. U sklopu aplikacije bit će mogućnost slanja zahtjeva za HAC, HŽ, Zagreb parking, ZET, smještaj i prijevoz u Zagrebu, forum za pitanja, komunikacija s liječnicima, a uz razne obavijesti o aktivnostima Krijesnice aplikacija će nuditi zabavu, kreaciju i rekreaciju. Svoja iskustva podijelit će s drugim udrugama kojima će prezentirati aplikaciju na regionalnim sastancima.