Obilježen Međunarodni dan zelenih škola

26. 09. 2014.

Zelena škola je zdravija, sigurnija i djeci nudi produktivnije okruženje za rad i učenje. Njezini učenici borave u toplinski izoliranim učionicama s ekonamještajem, energetski učinkovitim prozorima i vratima, zidovi su obojeni ekobojama.

Savjet za zelenu gradnju pozvao je sve osnovne i srednje škole da svojim aktivnostima povezanim s održivim razvojem obilježe Međunarodni dan zelenih škola uz zajedničku inicijativu „Green Apple Day of Service“. Taj globalni projekt pokrenuo je 2012. godine US Green Building Council s osnovnim ciljem – osigurati škole u kojima će djeca udisati čišći i zdraviji zrak, u kojima će se štedjeti energija i prirodni resursi, a djeca biti inspirirana sanjati o boljoj i sretnijoj budućnosti. Projekt se bazira na donacijama, volonterstvu i dobroj volji članova Savjeta, medija, lokalne zajednice, gradskih uprava, djece i roditelja i svih ostalih koji svojim doprinosom mogu pomoći u realizaciji projekta.

Ovogodišnja proslava održana je u Osnovnoj školi Švarča u Karlovcu koja provodi program obnove zgrade prema načelima energetske učinkovitosti, a svojom su prisutnošću potporu projektu dale mnogobrojne institucije – Uprava za graditeljstvo i  energetsku učinkovitost u zgradarstvu, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  Grad Karlovac, Regionalna energetska agencija SZ Hrvatske te Hrvatski savjet za zelenu gradnju.

U školi je u tijeku projekt zamjene klasičnog sustava grijanja kotlovnicom na loživo ulje novim, ekološki znatno prihvatljivijim sustavom – ugradnjom kotla na biomasu, pri čemu je realizirana i subvencija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektom će se ostvariti znatne financijske uštede te visok ekološki učinak u vidu smanjenja štetnih emisija koje nastaju izgaranjem loživog ulja. Projekt je spreman za provedbu, izrađen je energetski pregled osnovne škole i izdan energetski certifikat. Projekt je ukupno vrijedan 1,552.868,75 kuna. Fond u njegovu sufinanciranju sudjeluje sa 621.147,50 kuna (40 %), Grad Karlovac s 931.711,25 kuna (60 %), a rok povrata investicije procijenjen je na 3,5 godina.

Učenici škole tjedan su obilježili radionicama na temu zaštite prirode i očuvanja zdravog okoliša, a za proslavu su pripremili prigodan glazbeni program te uzvanicima podijelili brošure „Moja zelena škola“ , vodiče za planiranje aktivnosti uz održivi razvoj i ekologiju u školama s ciljem poboljšanja uvjeta u kojima djeca uče i rade tijekom školske godine, omogućivanja njihova lakšeg učenja te veće produktivnosti i kreativnosti.

Više o ovoj temi pročitajte na www.gbccroatia.org i www.zelenazona.hr