Oaza mira otvorila prostor za djecu s teškoćama

29. 11. 2018.

Osnovna škola Grgura Karlovčana Đurđevac osvojila je drugo mjesto na prošlogodišnjem natječaju Moj Zaba Start u kategoriji Društvo. Cilj njihova projekta pod nazivom Oaza mira jest pomoći djeci s teškoćama u razvoju i mladim osobama s invalidnošću. Njihov plan otvaranja senzorne sobe napokon je ostvaren, a prostorija se nalazi u školi u Odjelu za djecu s teškoćama. Osim što je soba važna za djecu, otvorenje su poduprli i roditelji jer je najbliža senzorna soba udaljena od Đurđevca sedamdeset sedam kilometara.

U novouređenoj didaktičko-senzornoj sobi djeca će imati mogućnost tretmana simptoma disfunkcije senzorne integracije što će im omogućiti učinkovitu interakciju s okolinom i ljudima, a terapiju će im pružiti stručne osobe koje su prošle edukaciju „Različiti pristupi terapeutske igre za djecu s teškoćama u razvoju“.

U smirujućem okruženju djeci se omogućuje višestruka stimulacija osjeta i stjecanje iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvukova i opipa, a svakom djetetu na raspolaganju je program koji je prilagođen njegovim potrebama. Osim što tretman djeluje relaksirajuće na djecu, omogućuje im i poboljšanje koordinacije, koncentracije i govornih sposobnosti. Radionica za učenike već se održala, a na njoj su uz pomoću didaktičke opreme za vježbanje percepcije radili na razvoju motoričkih, komunikacijskih i socijalnih vještina kako bi djeca uvidjela mogućnosti koje im pruža soba.

Oazu koju su dobili otvorenjem senzorne sobe moći će iskoristiti i članovi udruge Mali princ, a ako će postojati potreba, i djeca iz vrtića. Cilj je učiniti djecu sretnima i slijediti njihove interese, pomoći im, prihvatiti ih i pružiti im sigurnost. Škola je dobila bolje uvjete za učenike, a sve sprave koje se nalaze u sobi sigurne su i prilagođene djeci s teškoćama.