Napredak pobjedničkih projekata iz 2018.

12. 12. 2019.

Pobjednici ovogodišnjeg natječaja Moj Zaba Start proglašeni su krajem listopada 2019. godine, a u nastavku donosimo kako napreduju i što je realizirano od pobjedničkih projekata iz 2018. godine.

Projekt Dracula predstavlja razvoj i tisak kolekcionarskog izdanja istoimenog kultnog književnog klasika. Riječ je u cijelosti o hrvatskom proizvodu namijenjenom globalnom tržištu koje je već prepoznalo kvalitetu izdavačke kuće Amaranthine Books. Razvoj proizvoda finaliziran je u lipnju 2019. godine te su tada i izdani prvi primjerci Dracule. Osim uspješne početne prodaje, ostvarene su i dvije suradnje u B2B segmentu gdje su Dark  Regions  Press  u  SAD-u  i  Bran  dvorac  u  Rumunjskoj  kupili  veći  broj  Dracula  –  Transylvania  Edition: 120, odnosno 25 primjeraka.
„Zahvaljujući tom programu ne samo da smo uspjeli pokrenuti osnovne aktivnosti za razvoj proizvoda nego smo imali i prostora da ga dodatno nadogradimo i kreiramo nešto zaista drugačije“, izjavio je Marko Matijašević, Amaranthine Books.

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce uz projekt Sunčeva ljuljačka u od travnja do listopada 2019. realizirao je nabavu ljuljačke koja je isporučena i montirana na igralištu Dječjeg vrtića COOR Podravsko sunce. Dobivanjem sredstava na natječaju Moj Zaba Start 2018. i postavljanjem ljuljačke potaknuta je i zainteresiranost lokalnih medija za njihov projekt.
Cilj im je opremiti igralište i drugim igralima univerzalnog dizajna kojima će se moći koristiti sva djeca.

BIMIBI je kratica za projekt Biopolimerne mikrokapsule za zaštitu/ishranu bilja, čiji je autor Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Dobivenom donacijom na natječaju Moj Zaba Start omogućen je daljnji razvoj projekta u vidu agroekološkog proizvoda za prihranu i zaštitu biljnih kultura koji kontrolirano otpušta bioaktivne komponente s konačnim ciljem održive proizvodnje zdravog i kvalitetnog bilja i proizvodnju biofunkcionalne hrane.
„Istraživanja koja provodimo iznimno su zanimljiva i važna jer stvaraju nove proizvode koji će imati velik utjecaj na proizvodnji sigurne, kvalitetne i zdrave hrane. Planiramo razvoj više novih proizvoda koji će biti primjenjivi pri uzgoju raznih biljnih kultura, ali i u drugim područjima kao što su dodaci prehrani, kozmetika i medicina“, rekao je izv. prof. dr. sc. Marko Vinceković.

SightRun je mobilna aplikacija s digitaliziranim trkačkim turama koja korisnicima omogućuje da trčeći upoznaju određenu destinaciju, a u posljednjih godinu dana premašila je pet tisuća  skinutih jedinica te je pretrčano više od dvjesto tura. Osim turističkih zajednica projekt su poduprli  i drugi poslovni partneri s kojima su autori aplikacije – Adventure Donkey j.d.o.o., također  ostvarili  poslovnu  suradnju, a uspješno su testirali i novi poslovni model koji osim izrade tura posebno uključuje paket promocije.
„Uspješno  smo  otklonili neke smetnje za koje smo shvatili da bi mogle utjecati na korisničko iskustvo. Trenutačno imamo na testnoj verziji Android aplikacije integrirani Generator ture koji uspješno  radi.  U posljednjem kvartalu 2019. uspješno smo lansirali pet novih tura u pet novih destinacija, a u pripremi su još tri“, izjavili su autori SightRuna.

GoScoutingCroatia internetska je platforma s lokacijama neiskorištenih zemljišta koje domaći i strani izviđači mogu iskoristiti za kampiranje, uključujući i sve sadržaje u okolici svakog kampa. Platforma je inovativan način širenja turizma u Republici Hrvatskoj. Autor projekta je Savez izviđača Hrvatske, a za potporu Zagrebačke banke kažu kako im je pomogla da razviju web-platformu http://www.goscoutingcroatia.com/. Platforma je stranica marketinško-informativnog karaktera koja će velikom broju korisnika iz Hrvatske i svijeta omogućiti pretragu i pregled izviđačkih lokacija u Hrvatskoj.
Razvojem platforme osigurali su postizanje dvaju unaprijed postavljenih ciljeva – veću vidljivost, promociju i olakšano pretraživanje raznih izviđačkih lokacija u Hrvatskoj i lakšu prezentaciju smještajnih kapaciteta i okolnih sadržaja za ponuđače – lokalne izviđačke udruge i ostale zainteresirane ponuđače u skladu s definiranim kategorijama.

FizioTech projekt je iza kojeg stoje Petra Josipović, Filip Nikolić i Filipom Sironićem, a rad na njemu započeli su još tijekom studiranja. Riječ je o razvoju egzoskeleta za donje ekstremitete za osobe koje su pretrpjele moždani udar. Njihov projekt Hip rehabilitation device uređaj je koji automatizira proces manualne fizioterapijske tehnike i omogućuje digitalno praćenje rehabilitacijskog procesa u osoba s bolnim stanjem kuka.
„U izradi je treća iteracija prototipa HRD-a koji će biti spreman za kliničko testiranje (prospektivnu, randomiziranu, kontroliranu kliničku studiju) početkom prvog mjeseca 2020. godine u „Domu za starejše občane 'Lucija'“ u Sloveniji. Studija je već registrirana u Sloveniji i u tijeku je“, pohvalili su se autori projekta Fizio Tech.

Natikače Lels s promjenjivim gornjištima u cijelosti su ručni rad, izrađene su od kvalitetnih materijala i proizvedene na domaćem tržištu što je popriličan izazov. Sanja Lončarek osmislila je „Lelsice“ za žene umornih stopala i sve koji mnogo vremena provedu stojeći. Zahvaljujući nagradi osvojenoj na natječaju Moj Zaba Start 2018., proizvela je 150 pari natikača uz pripadajuću ambalažu, dio sredstava uložila je u marketing, a ostvarila je i suradnju s dvama prodajnim mjestima u Zagrebu i Rijeci.