Jesenska događanja pod pokroviteljstvom Zagrebačke banke

13. 09. 2019.

23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

 

Od 13. do 15. rujna u Lepoglavi održat će se Međunarodni festival čipke, čija je ovogodišnja tema „Čarobna kraljevska čipka“.

Ove se godine ujedno obilježava 10 godina od uvrštavanja lepoglavske čipke u UNESC-ovu nematerijalnu baštinu. Sudionici Festivala dolaze iz čak 16 zemalja i 11 hrvatskih čipkarskih centara, što Festival u Lepoglavi čini najvećim čipkarskim festivalom u Europi.
Program Festivala uključuje mnogobrojne radionice te stručna predavanja, tradicionalni Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata te zabavni program. 

 

Zagorski gospodarski zbor

 

U središtu Krapine 250 izlagača iz triju država i deset hrvatskih županija predstavit će proizvode i usluge gospodarstva i obrtništva, organizirati radionice i kušaonice te predstaviti tradicijske i suvremene djelatnosti.

Međunarodni sajam – Zagorski gospodarski zbor održat će se od 12 do 14. rujna 2019. Uz mnogobrojne organizatore partner je ovogodišnjega Zagorskog gospodarskog zbora Varaždinska županija, a pokrovitelj Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Sajam je za posjetitelje otvoren od 10 do 22 sata.

 

24. Međunarodna izložba cvijeća

 

Varaždin će ove godine od 19. do 22. rujna 2019. krasiti cvjetne dekoracije pripremljene za Međunarodnu izložbu cvijeća.

Ovogodišnji kreatori aranžmana na izložbi cvijeća pod nazivom „Barok, glazba, cvijeće“ svoju će inspiraciju potražiti u Švedskoj, ovogodišnjoj zemlji partneru Varaždinskih baroknih večeri. Uz domaće i strane profesionalne cvjećare i izlagače svoje radove predstavit će i mladi floristi u jedinstvenom prostoru Staroga grada.

 

Šokački divani

 

Vinkovačke jeseni jedna su od najvećih kulturnih manifestacija u regiji koja predstavlja svu ljepotu Slavonije, Srijema i Baranje. Ovogodišnje, 54. po redu Vinkovačke jeseni održat će se od 13. do 22. rujna 2019. Zagrebačka banka sponzor je Šokačkih divana, koji su na rasporedu nakon svečanog otvorenja, a na njima sudjeluju poznati tamburaški sastavi, solisti i voditelji. 

 

Manifestacija „Dani kajkavske riječi“ Zlatar

 

„Dani kajkavske riječi“ središnja su manifestacija zlatarskoga kraja koja se tradicionalno održava krajem rujna. Pokrenuta 1970. godine kao kulturna, manifestacija je tijekom vremena obogaćena etnološkim, zabavnim i sportskim sadržajima kojima u Grad Zlatar privlači sve više posjetitelja.

Ovogodišnja manifestacija traje od 20. do 29. rujna uz mnogobrojne kulturno-etnološke sadržaje posvećene kajkavskoj riječi: Zbor malih pjesnika, Festival dječje kajkavske popevke, prikaz starih zagorskih običaja i zanata „Pajdaško sprehajanje“, Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata, izložba tradicijskih kolača i rukotvorina  „Po starinski“ te velik broj kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja.