Filmsko tržište u Hrvatskoj

21. 10. 2014.

Moja kreativna crta pokriva široko područje kreativne industrije. Svoje mjesto tu mogu pronaći svi kreativci i umjetnici koje zanima područje filma i videa. Partner natječaja, Dean Sinovčić, naš cijenjeni filmski kritičar, osvrnuo se na filmsko tržište u Hrvatskoj, trendove i izazove, a kako ga on vidi pročitajte u kratkom razgovoru.

•         Kako biste ocijenili filmsko tržište u Hrvatskoj?

Ako filmsko tržište gledamo kroz prizmu broja gledatelja u kinima, ponajprije multipleksima, onda je ono u padu. Razlozi za to su prije svega filmska piraterija kojom se državne institucije ne bave te ekonomska situacija u kojoj je kinoulaznica skupa. Što se tiče hrvatskog filma, u posljednjih šest do sedam godina prilično smo napredovali u kvaliteti, ali gledanost u kinima ne prati taj napredak

•          Kakvi su trendovi u svijetu; kako ih mi pratimo?

I Hollywood je pogodila recesija, najveće svjetske filmske kompanije u nekim su trenucima provodile masovna otpuštanja svojih djelatnika. Zbog recesije Hollywood sve manje riskira, dominiraju nastavci hitova (sequels), a o uspjehu tih visokobudžetnih filmova ovise godišnji financijski rezultati koji se mijenjaju iz godine u godinu. Takve trendove Hrvatska ne može pratiti, trend je u nas državno financiranje dijelom komercijalnih, a dijelom umjetničkih filmova.  

•          Koji je potencijal te industrije, može li ona biti tržišno održiva?

To je pitanje koje se već godinama u Hrvatskoj postavlja. Moje je mišljenje da smo žrtve politike multipleksa – podilaženja publici uz tupave holivudske akcijske filmove i romantične komedije. Filmska industrija stoga je održiva ako se publici podilazi, što je izvrsno pokazao uspjeh srpskog filma „Parada“, ali što ćemo s ozbiljnim, pametnim filmovima, kakve mlada široka publika nije navikla gledati i dosadni su im jer ih tjeraju da napregnu mozak?

•          Što biste preporučili svima koji se žele prijaviti na natječaj Moja kreativna crta?

Budite pametni i hrabri!

Dean Sinovčić ukratko nam je predstavio izazove s kojima se susreće filmska i videoindustrija. Imate li ideju u vezi s filmom ili nekim drugim oblikom kreativnog izražavanja, predlažemo vam da prihvatite njegovu preporuku i počnete pripremati svoju prijavu...