Eko knjižnica: za prijateljstvo s prirodom

23. 10. 2014.

Projekt koji je dobio potporu natječaja za zeleno poduzetništvo Moja zelena zona u 2013. godini do danas je većim dijelom realiziran, a više o njemu i o tome zašto vrijedi prijaviti zelene projekte na natječaj saznajte u intervjuu s Vlatkom Surma Szabo, ravnateljicom Gradske knjižnice Vukovar.

1. Što vas je motiviralo da prijavite projekt na natječaj Moj Zaba Start?

U Vukovaru smo i danas svjedoci neobnovljenih kuća i zgrada. Takvo je bilo i dvorište našeg ogranka u Sotinu. Kako smo u Gradskoj knjižnici Vukovar vrlo kreativni, osmislili smo projekt povezan s uređenjem dvorišta i prijavili ga na natječaj Zagrebačke banke Moja zelena zona. Dobili smo potporu, a rezultati koje smo postigli za nas su impresivni.

2. Projekt ima zanimljiv naziv. Možete li kratko pojasniti – što je Eko knjižnica i kako ste se odlučili baš za taj naziv?

Eko knjižnica ima cilj uz praktičan rad razvijati ekološku svijest kod djece, toleranciju i razumijevanje za potrebe prirode. Knjižnica je izravno povezana s dvorištem i vrtom koji je namijenjen uzgoju autohtonog voća, povrća i cvijeća, a kako je Sotin ruralno mjesto, poljoprivrednici ovdje mogu dobiti sve informacije o ekološkom uzgoju. Po tome smo prva Eko knjižnica u Hrvatskoj u kojoj se ostvaruje stvaran dodir s prirodom i njeguju vrijednost i uzajamna korist zajedničkog života ljudi i prirode.

3. Što je za vaš projekt značilo dobiti financijsku potporu Zagrebačke banke?

Imali smo izvrsno razrađen program, no ne i sredstva za njegovu realizaciju. Financijska potpora omogućila nam je pokretanje projekta. Odmah smo započeli s aktivnostima i u manje od šest mjeseci usmjerili oko 80 % dobivenih sredstava u radove i opremu.

Projekt je donacijom poduprlo i Američko veleposlanstvo, a u dio radova uključili su se mještani. Vrijednost projekta – neprocjenjiva. Potpora koju smo dobili usmjerena je na stvaranje nove vrijednosti za našu zajednicu i vjerujem da smo novim sadržajima Eko knjižnice podigli kvalitetu svakodnevnog života mještana.

4. Koje su konkretne koristi za lokalnu zajednicu proizašle iz realizacije projekta Eko knjižnica?

Sada je to posve nov prostor – ima svoju informatički opremljenu ekoučionicu, prostor predviđen za vrt i cvjetnjak, prvo igralište za djecu dostupno svima, kutak za čitatelje dnevnih novina. Knjižnica je okupljalište koje mještani od milja zovu „dnevna soba grada“.

Ove godine proveli smo mnogo programa povezanih s ekologijom. Osnovali smo ekološke čuvare, knjižničari su odigrali mnogo predstava, uključili smo sve osnovne i srednje škole grada Vukovara u mnogobrojne akcije. Na sajmu knjiga Likebook, koji je Gradska knjižnica Vukovar organizirala treću godinu zaredom, središnja tema bila je Likebook – Zeleno srce grada. U suradnji s  Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uređena je i gradu darovana čitaonica na otvorenom. Pokrenuli smo istraživački projekt Eko pitanje s odgovorom u suradnji s učenicima Gimnazije Vukovar i Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru. Uključila se cijela zajednica.

5. Namjeravate li i dalje ulagati u rad i razvoj knjižnice, imate li već neke nove ideje?

Imamo puno planova i projekata. Jedan od njih, projekt Spajalica, posebno nas veseli. Ideja je osnovati odjel za mlade u kojem bi se provodile razne radionice i unaprijedila kvaliteta života mladih u Vukovaru. Bio bi to prostor u kojem mladi provode svoje slobodno vrijeme i imaju priliku za cjeloživotno učenje. Nadamo se da će i taj projekt biti uspješan.

Knjižničarstvo je predivno zanimanje, posao u kojem ste svakodnevno u kontaktu s djecom i odraslima. Biti im suputnik u njihovu razvoju lijep je osjećaj. Odgovornost je velika, ali zadovoljstvo je neizmjerno veće.